Ehliyet Aranan Şartlar

Ehliyet alırken ülkemiz içinde geçerli olan ehliyet alma şartlarına eksiksiz olarak uymamız gerekir. Ehliyetin hangi araç sınıfı için alınacağına karar verildikten sonra adayın yaş sınırına uyup uymadığına bakılır.

Ehliyet alınacak sınıfın yaş sınırı geçiliyorsa sağlık kuruluşlarından, hekimlerden veya hastanelerden sağlık raporu alınması gerekir. Ehliyet almak için gerekli olan bütün şartlara uyuluyorsa öncelikle sürücü kurslarından birine kayıt yaptırılması gerekir.

Ülkemizde yer alan bu kurslar ehliyet alma süreci boyunca adayı yönlendirip gerekli eğitimi sunar. Sürücü kursuna kayıt yaptırdıktan sonra bazı dersleri zorunlu olarak görmek gerekir. Zorunlu olarak görülmesi gereken dersler;

  • Trafik dersi (18 saat),
  • İlk yardım dersi (8 saat),
  • Motor dersi (6 saat) olarak ayarlanmıştır.

Yani en az 34 saat eğitim yaklaşık olarak 15 günde tamamlanır.

Ehliyet Almanın Aşamaları Nelerdir?

Ehliyet almak için iki aşamadan oluşan sınavın geçilmesi gerekir. İlk aşaması test şeklindeki yazılı bir sınavdır. Yazılı sınavı tamamlayan aday, ikinci aşamaya; direksiyon sınavına girer.

Ehliyet Almak İçin Deneyim Gerekli Mi?

Deneyim şartı farklı ehliyet sınıflarına göre farklılık gösterir. Bazı ehliyet sınıflarında deneyime gerek olmasa da bazı sınıflar için deneyim gereklidir. Çeşitli ehliyet sınıfları için deneyim şartları;

  • A sınıfı için en az 2 yıl boyunca A2 ehliyetine sahip olmak, (Sürücü 24 yaş ve üstü ise deneyime gerek yoktur.)
  • C1, C, D1, D sınıfları için an az 2 yıl boyunca B sınıfı ehliyete sahip olmak,
  • BE sınıfı için B sınıfı ehliyetine sahip olmak,
  • CE sınıfı için C sınıfı ehliyetine sahip olmak,
  • C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet sahibi olmak,
  • DE sınıfı için D sınıfı ehliyetine sahip olmak,
  • D1E sınıfı için ise D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gerekir.

Bu ehliyetlere sahip olunduktan ve diğer şartları yerine getirdikten sonra çeşitli ehliyet sınıflarının sürücü belgelerine sahip olunur.

Ehliyet Almak İçin Mezun Olmak Gerekir Mi?

Karayolları Trafik Yönetmenliğinin 76. maddesine göre ehliyet alabilmek için belirli bir eğitim seviyesine sahip olmak gerekir. Adayın en azından ilkokul mezunu olması gerekir. Bu şart her ehliyet türü için geçerlidir.

Ehliyet Almak İçin Sağlık Durumu Önemli Mi?

Sürücü kursuna kayıt olmak isteyen adaylar araç kullanabileceklerini gösteren bir sağlık raporunu başvuru sırasında yanlarına getirmeliler. Sağlık raporu kayıt için değil, başvuru için gereklidir. Diğer şartlar sağlanıyorsa fakat adayın sağlık raporu yok ise adaya ehliyet verilmez.

Ehliyet Almak İçin Taban Puanı Nedir?

Ehliyet sınavının ilk aşaması olan teorik (yazılı) sınavdan minimum 35 soruyu doğru cevaplayıp 70 ve üstünde almak gerekir. Bu sınavdan minimum 70 alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır.

Ehliyet Almak Ne Kadar Sürer?

Ehliyet alma süreci; kayıt, eğitim, sınav, belgelerin tamamlanması ve ehliyetin verilmesi gibi süreçlerden meydana gelir. Bu süreçlerin yaklaşık süreleri;

  • Teorik eğitim 7 gün,
  • Ehliyet sınavını bekleme süresi, sınav tarihlerinin açıklanması ve elektronik sınav için 1 ay, merkezi sınav için ise yaklaşık olarak 2 ay beklemek gerekir.
  • Direksiyon eğitimi ve sınavı için yaklaşık 1 ay,
  • Sürücü belgesinin hazır hale gelmesi için yaklaşık 2 hafta,
  • İstenilen evrakların hazırlanması, randevu alımı ve başvuru işlemi yaklaşık 15 gün sürer.

Ehliyet alma süreci yaklaşık olarak 5 ay sürer. Bütün sınavları geçen adaylar 5 ay içerisinde sürücü belgesini alır. 

Sizlere kaliteyi en iyi şekilde sunmak için yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır, Diyerek kendimizi süreli geliştiriyoruz sizinle kocaman bir aile oluyoruz.

İletişim

E-Posta

ankarakurs@hotmail.com

Adrtes

KÜLTÜR MAH. MEŞRUTİYET CAD NO 42/1